Je bibbers de baas

Je bibbers de baas is een training om faalangst bij kinderen van 9 tot 12 jaar te verminderen. Faalangst is een vorm van angst die je in je greep krijgt als je iets moet presteren. Faalangst is altijd gekoppeld aan iets wat moet, van jezelf of van een ander. Die angst werkt belemmerend, soms zelfs verlammend. De vrees om te mislukken bepaalt volledig het denken.


Uw kind leert tijdens deze training anders omgaan met spannende situaties. In tien bijeenkomsten wordt geoefend met vaardigheden en technieken om met faalangst om te gaan.

Naast ademhalings- en ontspanningsoefeningen leren de kinderen tijdens de faalangstreductietraining ook anders te denken over een bepaalde gebeurtenis. Zo leren ze bijvoorbeeld een ‘bibbergedachte’, een blokkerende niet helpende gedachte, om te zetten in een positieve gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga mijn best doen’ of ‘Iedereen maakt fouten, dat is niet erg’. Het voordeel van een groepstraining is dat kinderen met gelijkgestemden hetzelfde leren. Ze leren veel van elkaar en komen er ook achter dat ze niet de enige zijn die problemen hebben.


Gebleken is dat het overgrote deel van de kinderen die aan deze trainingen deelgenomen hebben, er ook echt baat bij hadden. Direct na de training was er al sprake van minder angst. Voor de kinderen die deze training volgen, is er een speciaal werkboek, waarmee ze ook thuis kunnen oefenen. Deze training is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie.